Stig Waltersson (1937-2024)

En vän är död.
Stig Waltersson var en av Sveriges främsta boxare genom tiderna och han tävlade för Norrköpingsklubben BK Akilles. 
Meritlistan imponerar. Han gick 168 matcher som amatör, erövrade sex svenska mästerskap, blev nordisk mästare, uttogs till EM och erhöll 31 nationella uppdrag samt förärades Svenska Boxningsförbundets utmärkelse Stor Grabb. Utöver detta blev han nybörjar- och juniormästare, samt tre gånger mellansvensk mästare. 


Som professionell blev Stig Nordisk mästare och var högt Europarankad. Enligt BoxRec placeras han på plats nummer tretton av samtliga svenska proffsboxare genom tiderna. Det var ingen dålig gärning av en yngling som började träna boxning för att skydda sina systrar. 


Även i sin yrkesutövning som stenläggare har Waltersson lämnat bestående spår efter sig. Han har bl.a. anlagt det vackra mönstret på Rådhustorget i Söderköping.


Stig Waltersson var en fin representant för sporten. Till skillnad från många av sina kollegor skötte han sig civilt och lät sig inte lockas av alla de frestelser som hör till kändisskapet.


Det bör noteras att han mötte Bosse Högberg fem gånger. Stig vann samtliga matcher! 
Enligt Stig var Bosse enkel och förutsägbar att möta. Han var också 5-0 mot Branko Mikek, 4-0 mot Rolf Pettersson/Träff, 4-0 mot Ingemar Johansson, 3-0 mot Lars Risberg, 4-1 mot Torsten Sjödahl, 4-2 mot Bosse Pettersson, som han ansåg vara mycket bättre än Högberg, plus en hel mängd X-0 mot diverse svenska mästare och landslagsmän. Det väger tungt, mycket tungt. 


Stigs matchlista som amatör här.


Det bästa sättet att hylla Stig är att läsa boken om hans liv. Beställ exempelvis via Adlibris eller Bokus.


Christer Franzén

I samband med utvningen 2012 kom det ett trevligt brev från en trogen besökare på RINGSIDE och tidigare boxare. 


"Jag har med intresse läst Din bok om Stig Waltersson. Han var en utomordentligt duktig amatörboxare helt i klass med sin namne, Stig Sjölin.  Det är en imponerande meritlista han kan visa upp mot oftast mycket kvalificerat motstånd. Boken innehåller också ett fint bildmaterial från karriären och hans privatliv. Där finns många fina matchbilder och fotot där han står med sin mor och systrar tycker jag är helt underbar.  Det är ofta mycket intressant att läsa om hur idrottsmän har levt sina liv före och efter en idrottskarriär. Det är synnerligen anmärkningsvärt hur SBF har kunnat missa att ranka Stig bland de 30 bästa amatörboxarna i Sverige. Som du framhåller är det också typiskt att Bosse Högberg ofta fick stora rubriker i pressen som en stor boxare, trots att han besegrades av Stig Waltersson fem gånger av fem möjliga.


Men skötsamhet och ett socialt anpassat liv väcker ofta inget större intresse i massmedia. Jag hoppas Stig har ett lugnt och skönt liv på ålderns höst. Stig var född 1937 i december, jag själv året innan i samma månad.  Jag såg att han deltog på Svenska Juniormästerskapen några veckor efter vi boxat Skånska JM i dec -55. Troligen hade jag fått erbjudande om att starta i JSM det året, men jag jobbade på en mekanisk verkstad dagtid och gick på yrkesskola kvällstid, så boxträningen fick komma i andra hand. Min klubbkompis Bror Frodig, som förlora mot Valentin Johansson i semi i Skånska JM, åkte till JSM det året. Mina kompisar hade jag framförallt inom fotbollen och jag var ganska ensam att gilla boxning, så det var en annan orsak till att det blev en kort boxkarriär för min del. Annars föddes och växte jag upp vid Möllevångstorget i Malmö, som vid den tiden var gedigna arbetarkvarter och där man ibland fick försvara sig i nävkamper, dock aldrig på något rått eller hänsynslöst sätt. I dag är det svårt att hitta en infödd skåning i kvarteren runt Möllevångstorget.


Att Stig gick 14 proffsmatcher, med bra resultat, har nog gått ganska obemärkt förbi, kanske beroende på att han inte var den typ av boxare som kunde avgöra en match med ett slag. Du har i boken, på ett utmärkt sätt, dokumenterat Stigs alla matcher, även samtliga matcher i de proffsgalor han deltog i. Jag vill avslutningsvis tacka Dig för en välskriven och intressant dokumentär om en mycket bra svensk boxare.


Johnny Larsson
PS. Du får gärna skriva en dedikation på ett mejl, så klistrar jag in det i boken."