VM # 17: Aftermath

Aftermath var titeln på en av rockhistorien bästa LP-skivor. Albumet utkom 1966 och har ni inte tagit del av innehållet så är det hög tid nu. Någon slags Aftermath är det också i förhållande till det VM som avverkades i Kazakstan. Studerar man finalfacit så kryper en viss olustkänsla fram. Alldeles för många kazaker slutade som guldmedaljörer för att det skall kännas riktigt bra. Kanske var de bäst trots hemmaplan. Varde hur som helst med detta. VM uppvisade en förkrossande östdominans. Sju av tio guldmedaljer hamnat österut. Endast åtta av tjugu finalister kom utanför östeuropa. Så framtiden för varje ansvarskännande borde ligga i att studera hur boxningen bedrivs i öststaterna. Detta oavsett vilken tränarnivå man befinner sig på. Den förre förbundstränaren ansåg att ljuset kom från Kanada. Vad dagens sportchef hämtar sin inspiration vet jag inte, men han utlovar bättring till OS 2016. Har vi hört det förut?! Det blir bättre nästa gång... Vi ska inte skylla på de enskilda boxarna, de gör så gott de kan. Dock. Studerar man hur de svenska VM-deltagarnas motståndare lyckades under turneringen finns det väl all anledning till oro.

Tysken Artem Harutyunyan eliminerade Clarence Goyeram i 1/32. Han besegrade därefter en fransman i 1/16 för att därefter punkteras av Everton Lopes från Brasilien i 1/8. Lopes tog sig sedan till semifinalen och en bronspeng.

Hampus Henriksson tappade mot indiern Vijender Singh i 1/32. Vijender föll i sin tur mot den blivande silvermedaljören Jason Quigley från Irland i 1/16.

Gabriel Richards vann sin första match (tack för det!) för att i 1/16 inte räcka till mot en algerier som försvann i nästa omgång mot en kuban som föll i kvarten.

Muhammed Sallah vann sin inledningsmatch i 1/16 mot en skotte (tack för det!) för att därefter tömma nederlagskalken mot den kommande bronsmedaljören Roberto Cammarelle.

Notera att ingen av de svenska motståndarna nådde finalen. Den som kom längst var italienaren Cammarelle med sin bronsblecka.

Det finns alltså en hel del att fundera över på ansvarigt håll. Nuvarande kurs håller inte.

//CF