TV-kommentatorer

Boxning och TV. Har ni tänkt på hur snacksaliga våra vanligaste boxningskommentatorer är? De pratar och pratar och pratar och pratar och pratar och pratar och pratar och pratar och pratar och pratar. Hela rutan fylls med ord. Orden väller fram som en lavaström med åtföljande vulkanaska och kväver allt som kommer i dess väg.

Boxning är en mycket visuell utövning som lämpar sig oerhört bra i TV-mediet. Tittaren ser själv vad som händer. Han/hon behöver ingen hjälp med detta. Däremot är det inte säkert att betraktaren är så kunnig om sporten. Han/hon kan kanske behöva hjälp med de tekniska finesserna, eller kanske bristen på sådana, som presteras i ringen.

Det finns en gammal fin pedagogisk regel som lyder: Underskatta aldrig mottagarens intelligens, men överskatta aldrig vederbörandes kunskapsnivå. Kommentatorn skall vara ett diskret stöd till åskådaren, han skall definitivt inte vara huvudpersonen.

I stället för allt pladder räcker det med basal information om boxarna, deras meritlistor, tidigare (gemensamma) motståndare plus sparsamma kommentarer kring det som timar i ringen. Sedan är jag hjärtligt trött på att värdelösa boxares meritlistor mörkas. Om någon slagpåse, som är 3-24 och blivit knockad femton gånger, brukar det heta att han/hon är mycket rutinerad och har mött många meriterade boxare. Speciellt om vederbörande ska möta någon svensk. Säg istället som det är - att motståndaren är handplockad för att förlora.

Sammanfattningsvis. Mindre ord och mer analys i fortsättningen. Tack.

//CF