SM 1920

Gränsen mellan amatörer och proffs var fortfarande oskarp vid tidpunkten även om SBF gjorde stora ansträngningar för att hålla rågången. Flera av deltagarna hade tidigare medverkat i professionella sammanhang. En av dem var Johnny Pettersson som uppenbarligen blev bortdömd i finalen. Övriga "proffs" framgångar var märkligt begränsade.
Stockholmsklubbarna dominerade stort under SM och erövrade sex av sju medaljer. Det fanns inga deltagare i flugvikten. 56 boxare kom till start och störst trupp hade Örgryte IS med 12 deltagare, därefter kom IF Linnéa 10, Pugilist 7 och Eskilstuna BK 5. Landsortsboxarna ansågs mindre skolade, men kämpaglada. Referaten från matcherna och vilka som boxades var delvis motstridiga i tidningarna. Så pass att det varit svårt att puzzla ihop resultatlistan. Publiken beskrevs som talrik och mycket intresserad. Dag två och tre lyste röda lyktan, det var fullsatt, och flera hundra fick traska hemåt. Stämningen var god och en del matcher lockade till munterhet. Innan tävlingarna vädjade funktionärerna om absolut tystnad på läktarna. Publiken hade dock sin mening och hävdade den vid flera tillfällen. Organisatörernas orutin lyste igenom och den administrativa delen av arrangemanget utsattes för kritik. Liksom domarna. Det fanns uppenbarligen, då som nu, en hel del tveksamma domslut och ingripanden att förhålla sig till. Idrottsbladet fann det dessutom "varken aptitligt eller hygieniskt riktigt att torka av blodet på boxarna me samma svamp". Matchhandskarna var av märket Lonsdale.
Det var ett relativt dyrt nöje att gå på SM-boxning. Entréavgifterna varierade från 2 till 10 kr och bruttot torde legat kring 30 000 kr. Sammantaget blev det första mästerskapet en mycket god affär för SBF.


Stockholmsklubbarna Linnéa och Pugilist dominerade stort under tävlingarna.
Medaljfacit
IF Linnéa (Stockholm): 3 guld - 1 silver
BK Pugilist (Stockholm): 2 guld - 1 silver
Djurgårdens IF (Stockholm): 1 guld - 1 silver
Eskilstuna BK: 1 guld
Örgryte IS (Göteborg): 3 silver
Södertälje IF: 1 silver

//Christer Franzén