Ryska smällare
Det passar väl på nyårsafton! Så det blir en favorit i repris men denna gång med illustration. År 1951 hade Svenska Boxningsförbundet fått ett erbjudande om en landskamp mot Sovjetunionen i Stockholm. SBF tackade nej. De visste att det skulle bli storstryk. Istället var det tre Stockholmsklubbar som grep tillfället – Djurgårdens IF, Stockholms AIF och Narva BK. Den sistnämnda klubben fanns mest på pappret och skulle insomna kort efter ”ryssboxningarna”. Innan Sovjetlaget kom till Stockholm hade de mjukat upp med en
16-0 viktoria mot finska eliten. Efter 2xStockholm blev det matcher i Göteborg, Jönköping och Sandviken. Även Malmö och Östersund var tänkta anhalter men försvann p.g.a. de geografiska avstånden. Intresset för matcherna var på topp och de var förstasidesnyheter i tidningarna. Det beräknas att nästan 20.000 åskådare såg de ryska fenomenen.
De olika blå-gula kombinationerna hemförde totalt tre segrar och de kom via
Stig Sjölin (Värnamo BK),
Rolf Storm (BK Akilles) och
Conny Blom (Landala AK). De var vid tidpunkten Sveriges populäraste boxare. Sjölin blev dessutom bortdömd i Jönköping. Storms insats var närmast heroisk. Några dagar innan hade han vunnit i första ronden i en landskamp mot Finland. Från Helsingfors åkte han utan sitt tandskydd så han fick möta sovjeten med oskyddade gaddar. Aj!
Ingemar Johansson förlorade i Göteborg. Han hade varit på plats i Stockholm under de två matcherna och blivit blek om nosen. Han ville först inte ställa upp. Det han hade sett av slagmaskinen Algirdas Sjotsikas var tillräckligt. Efter långa övertalningar (och naturligtvis höjt matchhonorar) gick Ingemar med på match. Han klarade sig hyggligt. Januari hade inte varit någon bra månad för Ingemar. Först ingick han i en förstärkt Göteborgskombination som mötte ett lag från engelska armén. Han fick en poängseger där ”rekordvisslingar mottog domslutet”. Någon vecka senare fick han en ny domarseger, lika impopulär den, mot Ilkka Koski, i landskampen mot Finland.
Det svenska motståndet var sämre i Jönköping och betydligt sämre i Sandviken. På den senare orten var det lokala förmågor som äntrade ringen. Det hela, inklusive diverse ceremonier, var överstökat på mindre än en timme.
1951-01-31 Stockholm Kungliga Hallen. Resultat 1-7. Fullsatt 4.600 åskådare.
1951-02-01 Stockholm Kungliga Hallen. Resultat 1-7. Fullsatt 4.600 åskådare.
1951-02-05 Göteborg Mässhallen. Resultat 1-7. Fullsatt 5.300
åskådare.
1951-02-07 Jönköping Idrottshuset. Resultat 0-6. Cirka 2.600 åskådare.
1951-02-09 Sandviken Jernvallen. Resultat 0-5. Cirka 2.000 åskådare.
Bruttot i Stockholm låg på 50.000 kr. Avbränningarna var stora, men det blev ändå tio lakan över för klubbarna att dela på.
Christer Franzén
PS Sök på respektive datum så finner ni matcherna och vilka som deltog.