Raimond Bengtsson

Det är mycket ovanligt att boxare ägnat sig åt litterär produktion. Det har kommit ut självbiografiska verk om exempelvis Harry Persson och Ingemar Johansson men de har varit spökskrivna. Så här till första maj kan det väl vara värt att ägna en tanke åt göteborgaren Raimond Bengtsson som var en välkänd politisk profil på västkusten. Murare, fackligt och politiskt aktiv. Starkt Moskvatrogen. Som boxare tävlade han för Redbergslids BK under 1940-talet. Hans bok om sin far som också var murare, "Algot - ett liv i Sverige (1891-)" som publicerades 1976, är mycket läsvärd. Däremot är "På väg mot det kommunistiska idealsamhället" (1981) en i bästa fall naiv betraktelse över det östtyska samhället. Raimond var faktiskt den som beviljades den sista stora intervjun med Albert Speer i augusti 1981. Speer, som var Hitlerregimens arkitekt och under en period rustningsminister, avled några veckor senare.
Raimonds bokproduktion: ”Jag, en jobbare” (1971). ”- åt alla lycka bär?” (1972). ”Algot – ett liv 1891- ” (1976). "Arbetets söner" (1978). ”Brännpunkt Tyskland” (1979). ”På väg mot det kommunistiska samhället” (1981). ”Samtal med Albert Speer (1983)”. Samtliga går att köpa via nätet på Bokbörsen för en överkomlig penning. Partiell matchlista för Raimond här.
På bilden nedan syns Raimond till vänster, KG Norén i mitten och Arvid Claesson till höger. Fotot nedan är taget vid ett RBK-samkväm. Notera hur prydligt klädda pugilisterna var. Fotot från Arvid Claesson klippbok. Tack för det!Christer Franzén