Proboxing light

Proffsboxningskommissionens ordförande, advokat Rosengren, har försökt övertyga förvaltningsrätten i Karlstad att en proffsmatch kan gå över 8x3 ronder. Detta inför en kamp i Linköping kommande november. Han fick naturligtvis nobben. Länsstyrelsen i Örebro, som är boxningens överförmyndare i Sverige (inkl. amatörboxningen), hade redan sagt nej. För den svenska proboxing lightversionen räcker det med tolv minuters utövande med tjocka putor. Det hela är tragikomiskt därför att...

En gång i tiden, närmare bestämt 1978, när en ung Björn Rosengren valdes till SBF:s ordförande med röstsiffrorna 17-17 (!), uppsatte han tre mål för sin verksamhet. 1) Boxningens skulle in i TV-apparaterna 2) Huvudskydden skulle bort och 3) Proffsboxningen skulle återinföras.

Inget av detta uppfylldes under Rosengrens tid som ordförande för SBF. Den proboxing light han nu administrerar är en pinsam variant av den riktiga varan, men de som hanterar verksamheten försöker ge sken av någonting helt annat.

Man måste vara utrustad med mycken humor eller besitta en stor dos cynism för att bejaka det elände som kallas svensk proffsboxning.

//CF