Poängvinst efter två ronder

Den 12 december 1949 gick en match i Kalmar som blivit omskriven på många sätt. De flesta felaktiga. Se exempelvis Ingos egen Sekonderna lämnar ringen (spökskriven av journalisten Åke Hall). En ung Ingemar Johansson vann på poäng efter två ronder över Kalmar BK:s Lars Meurling. Utgången av matchen var lika egendomlig som händelserna i övrigt. Ett våldsamt oväder drog fram över Öland och Kalmarbygden med vindstyrkor uppåt 30 sekundmeter. Ljuset i hallen slocknade i samband att Meurling gick ner för räkning samtidigt som gonggongen gick för att markera andra rondens slut. Efter 20 minuter återkom ljuset, men då hade boxarna stått och blivit kalla. Både Lasse och Ingemar väntade på att få fortsätta, men domaren John Karlsson gjorde det enda riktiga. Han gick till poängprotokollen. Därav det säregna resultatet – poäng efter två ronder.

Drygt trettio år senare erinrar sig Meurling i lokalbladet Östra Småland. Jag visste ingenting om Ingemar den gången. Bara att han var 17 år och kom från Göteborg. Jag boxades som vanligt. Gick rakt på. Redan då boxades Ingemar som han skulle göra senare. Han gled undan, boxades på distans och kontrade. Det var jobbigt tyckte jag. Jag jagade honom genom hela första ronden. Den blev jämn. Åtminstone enligt tidningsurklippen. Jag fick aldrig tag på honom. Han var skicklig. Jag blev trött av allt jagandet. Fick muskelvärk i benen efter dålig träning. Ingemar boxades aggressivare i andra ronden. Det var i slutet av andra ronden det hände. Jag var oförsiktig. Jag sänkte vänstern ett ögonblick. Det behövdes inte mer. Jag fick smaka på Ingemars högerkrok. Den var inte så pjåkig den heller. Det kändes. Jag gick i golvet. Hade matchen fortsatt hade jag fått ordentligt med dalj. Jag var ju trött av allt jagandet. Och smällen den kändes. Ingemar var fräsch och hungrig. Han var i början av sin karriär och jag i slutet av min”.

Huvudattraktionen var naturligtvis inte den unge Ingemar, utan Jean Berglund från Oxelösund, svensk juniormästare 1946, landslagsman 1947, etta i lilla olympiaden i Helsingfors 1948 m.m. Här besegrade han Karlskronas Bizzozero. Matchen var en godbit enligt tidningarna. En ”ganska talrik” publik hade trotsat ovädret.
//Christer Franzén