Nordiska 2016

Nordiska mästerskapen (NM) har under de senaste åren varit en tämligen avslagen och intresselös turnering. Årets NM fick lite sälta genom de politiska intrigspel som förbundstränaren iscensatt vad avser OS-uttagna damer. I 60 kg fanns det förutom förbundsfavoriten Agnes Alexiusson, de två stjärnorna Yvonne Baek Rasmussen (Danmark) och Mira Potkonen (Finland) plus en svensk nybörjare som inte kan boxas. Som utav en händelse så fick Agnes möta novisen i semifinalen. Därmed blev en medalj garanterad. Med sådan tur i lottningen (?) bör Agnes köpa ett gäng Trisslotter under veckan. Sedan blev det naturligtvis finalstryk av finskan. Det var den fjärde förlusten i rad mot Potkonen. Nederlaget kommer dock inte att ligga Agnes till last eftersom hon enligt förbundet har haft "en rykande bra säsong" (!?). Glömda och gömda är tydligen senare tids förlustmatcher mot Caroline Veyre (Kanada), Anja Stridsman (Australien), Estelle Mossely (Frankrike) och nu för fjärde gången Mira Potkonen (Finland). Vad har hon då i OS att göra?

Den andra "politiska matchen" stod mellan Anna Laurell och Love Holgersson. Till förbundets stora lycka avtågade Anna med segern. Det var en ytterst jämn (och tyvärr tråkig match) med tveksam utgång. Rond 1 och 3 gick till Anna, rond 2 och 4 till Love. De tre första ronderna var jämna, den sista gick solklart till Love som därmed borde fått segern. Det var oklart in i det sista om Love kunde delta p.g.a. handskada, så förbundstränaren hade skickat ut ett bud till en B-boxare om ett gage av 3.000 kronor om hon ställde upp som ett påskoffer. Det skulle ju se alltför illa ut om Anna gick vidare till OS-kval utan en enda match.

I övrigt innehöll NM inte mycket att hurra för. Det fanns alldeles för många nybörjare med. Ett mästerskap är ett mästerskap och för deltagande måste det krävas en viss nivå av utövarna. Finland tog flest guld, men enligt vår högst värderade förbundstränare var det domarnas fel att det inte blev fler blå-gula medaljer. Se intervju i Göteborgs-Posten. Det snällaste som kan sägas om honom är väl att han lever i en egenkomponerad fantasivärld. Tragiskt att han har styrelsen förtroende.

//CF