NM i backspegeln

Nordiska mästerskapet (NM) avverkades under helgen i Danmark. För ovanligheten var det en stor framgång för Norge. NM har anor från 1955 och även då stod danskarna för arrangörskapet. Från början var det enbart en seniortävling och under många år var det nationernas bästa boxare som deltog. En god insats på NM var ett slags betyg på att man höll som pugilist. Med åren blev det lite si-och-så med den saken. NM devalverades i betydelse och lades i malpåse efter 1992 års turnering. Totalt blev det tjugu mästerskap.

NM återupptogs som en juniorturnering och år 2000 gjorde damerna sin entré. På spinnsidan blev Sverige direkt ledande nation. År 2009 pånyttföddes NM som tävling för herrar seniorer. Om vi enbart betraktar den ”klassiska” perioden så har Finland dominerat stort, följda av Danmark och Sverige. Norge har nästan alltid tvingats spela andra fiolen.

Låt oss minnas svenska namn som Stig Sjölin, Lennart Risberg, Stig Waltersson, ”Plutten” Persson, ”Jätten” Lundby, Hasse Thomsén, Leo Vainonen, Christer Corpi, Roger Andersson, ”Lillen” Eklund och George Cramne (Scott). Liksom de fina finländarna Olle Mäki, Jorma Limmonen, Tarmo Uusivirta och Kalevi Marjamaa. Från Norge hade vi Bjarne Lingaas, Roy Askevold, Svein Erik Paulsen och Ole Klementsen. Ej heller att förglömma danskar som Ralf Jensen, Jörgen Hansen, Sören Söndergaard, Johnny Bredahl och Brian Nielsen. Huruvida någon av årets guldmedaljörer låter sig minnas om ett halvsekel är väl tveksamt. För svenska resultat genom tiderna se under Mästerskap/Landskamper/NM för respektiver år.

//CF