Nationskamp i Sala den 1 dec

Den 1 december 2012 är det Salapremiär för landskamp i boxning. Sverige möter Finland i Lärkans Sporthall och handpåläggningarna tar sin början kl. 18.00. Jag blev ombedd av SBF att författa en bakgrundtext angående tidigare pugilistiska aktiviteter i Sala. Idag finns det tyvärr ingen boxningsklubb på orten, men boxningen var igång för nästan 100 år sedan vilket är imponerande.

Innehållet, plus foto på Leif Lindqvist, återfinns även på Sala Allehandas hemsida.

Boxningen i Sala har gamla anor. IFK Sala hade boxningen på programmet redan 1919, dvs. samma år som Svenska Boxningsförbundet bildades. I början på 1920-talet kunde man dessutom ta del av proffsboxningar på Sala Teater.

På amatörfronten inföll storhetstiden i och med bildandet av en boxningssektion inom IF Norden. Klubben fick snabbt ihop ett gäng matchdugliga kämpar och kunde arrangera sin första gala i februari 1944. Motståndet kom från BK Rapid (Västerås) och Upsala IF.  Initiativtagare till klubben var den duktige Uppsalaboxaren Conte Lindén. Han blev ett slags allt-i-allo i Norden – aktiv, instruktör och arrangör. Utrustningen köpte klubben av Norrtälje BK som tvingats lägga ner sin verksamhet p.g.a. lokal- och instruktörsbrist. Norden producerade raskt en rad nybörjar- och distriktsmästare.

Klubbens första stjärna hette Stig Frisk. Han skulle senare lämna Sala för Kungliga Hufvudstaden och tävla för BK Örnen. År 1947 blev han svensk juniormästare i lätt tungvikt. På den tiden var det stort att vinna JSM och då var deltagarna så många att mästerskapet måste delas upp på två olika tävlingstillfällen. I SM-finalen 1951 mötte Frisk landslagets Rolf Storm från Norrköping. Publiken kom i extas över vad som hände i ringen och hejaropen ekade – ”Storma Frisk” och ”Friska Storm”. Frisk gjorde även en fin insats mot Ingemar Johansson i Värnamo, där Ingo fick jobba för poängsegern. Kampen gick för ovanligheten utomhus.

Norden främste boxare, Leif Lindqvist, erövrade SM-guldet i weltervikt 1952. Han ingick även i den trupp som var aktuella för Olympiaden i Helsingfors 1952. En elak knäskada satte inte bara stopp för OS-äventyret, utan dessvärre också för hela karriären. OS-biljetten gick istället till den som förlorade mot honom i SM-finalen. Sammanlagt blev det fem blå-gula uppdrag för Sala-Lindqvist.

Mot slutet av 1950-talet avtog verksamheten och klubben upphörde under 1959. I olika omgångar har försök gjorts att axla Nordens mantel, men de har varit relativt kortlivade, som BK 91 och BK Silverstaden 2007.

Christer Franzén