Lika som bär - tvillingar i ringen

För att citera tidningsrapporten så var det en "verkligt munter brödrafejd" som utspelades vid Östsvenska mästerskapen 1947.
Till finalen i fjädervikt hade tvillingbröderna Lennart och Gunnar Claesén från Värnamo BK avancerat. De båda kombattanterna hade identisk stil, utseende och klubbdräkt. Efter en rond måste de domarna kapitulera och medge att de inte visste vem som var vem. Till publikens jubel måste en av Claesénarna kliva ur ringen för byte av utstyrsel. Lennart vann holmgången, om nu domarna till slut fick ihop det. I semifinalen hade han dessutom besegrat sin bror Yngve. Det fanns fem boxandes bröder Claesén!
Ett annant tvillingmöte som väckte stor uppmärksamhet på sin tid var då bröderna Danielsson, Gösta respektive Allan, gick till finalen under Junior-SM 1941. Oskarshamns BK fick sin del av uppmärksamheten. Allan vann flugviktsmatchen. Samma sak där. Bägge var så lika att en av dem måste byta kulör på byxorna, från grönt till rött.
På Stora-SM 1966 var det dags för en ny tvillingkamp. Eskiltunaduon Ernst och Tor Mathisen gjorde upp om guldet i tungvikt. Där gjorde upp skall tolkas bokstavligt. Ernst blev därmed svensk mästare.


Det har funnits åtskilliga bröder inom svensk boxning, men har det funnits fler tvillingmöten under årens lopp?
Dags för RINGSIDES kunniga läsekrets att bidra till detta festliga ämne.


//CF