Lennart Risberg SM-finalen 1957

Lennart Risberg upptar en stor plats i boxningsvänners hjärtan. Han är faktiskt den mest efterfrågade här på RINGSIDE. Några av frågorna rör dramatiken på SM 1957 då han i tungviktfinalen ställdes mot Landalas Thörner Åhsman. Bakgrunden var följande. Risberg blev utan motståndare i sin viktklass, lätt tungvikt. Det var första gången i SM-historien som en hel klass saknades på programmet. Risberg bet i det sura äpplet och valde att ställa upp i tungvikt.

På väg till finalen hade Åhsman knockat Ebbe Stridh från Redbergslid i tredje ronden. Han hade åtskilligt mer besvär med Uffe Andersson från Örnen i semifinalen. Matchen var jämn fram till mitten av tredje ronden då Örnungen rammades hårt och klubbens legendariske tränare och sekond Martinsson kastade in handduken för sin juniormästare.

Risberg hade också haft det jobbigt i semifinalen. Matchen mot Enighets Kjell Andersson var jämn ända in i tredje ronden, då skåningen erhöll "en väldig omgång" och domaren bröt.

Publikintresset var enormt inför finalen. Röda lyktan tändes för Eriksdalshallen och 7 kr-biljetter såldes för 40 kr i den ringlande kön utanför. Åhsman var naturligtvis förhandsfavorit och han infriade förväntningarna. Han gjorde troligtvis sitt livs match. Risberg anföll, lämnade en blotta, träffades högt på huvudet, följt av en kombination och det var dags för den första räkningen. Efter den obligatoriska vilan till åtta anföll han igen. Träffades av en höger rakt genom garden plus en kombination, gick ner på knä, men lyckades kravla sig upp för att fortsätta. Då stoppade ringdomaren matchen. Tidtagaruret stod på 2:34.

I besvikelsen rusade Risberg ner från ringen och in till omklädningsrummet. Han ansåg till skillnad från de övriga i hallen att han blivit för tidigt stoppad. På bilden skymtar Åhsmans höger, som många trodde skulle bli en ny Thors hammare...

Risberg knockad.

Tack PO för fotot.

Not. 1920 ingick inte flugvikt på programmet. Fr.o.m. 1970-talet började det bli svårt att besätta samtliga viktklasser och vakanser har varit många.

//CF