Laterna Magica: JSM 1949

Från läsekretsen har jag erhållit detta rara foto från Juniormästerskapen 1949. Här syns en mycket ung Ingemar Johansson tillsammans med övriga guldmedaljörer från JSM:s tunga avdelning. Deltagarantalet var vi den här tiden så stort att JSM måste avhållas i två omgångar. Den "lätta avdelningen" (F-Fj-W-Lt) gick i november och den "tunga avdelningen" (B-L-M-T) under mellandagarna. I 1949 års JSM deltog 79 st på den lätta avdelningen och 81 på den tunga. Idag är JSM en affär för de närmast sörjande, där det mesta avgörs i direktfinaler.

Örnens starke ledare genom decennier Gustaf Martinsson håller prisbucklan för bästa klubb. Han flankeras av guldmedaljörerna i bantamvikt Bert Uhre respektive tungvikt Ingemar Johansson. På övre raden syns ettan i lättvikt Torsten Hallingström från Sundsvall och segraren i mellanvikt Hans Snell BK Höjden (Stockholm).

Ingemar Johansson erhöll Boxningsjournalisternas hederspris och Bert Uhre tilldelades Boxningsdomarnas stilpris. Bägge stod i en liten klass för sig under turneringen. Jag tackar Jan Rödin för fotot. Han är f.ö. son till Bert Uhre. Till er som innehar foton från den svenska boxningshistorien - dela med er - skicka dem till mig för publicering.

//CF