Juniorer då (och nu)...

Nyligen avverkades Junior-EM för damer i Italien. Sverige hade två deltagare på plats och de återvände med två medaljer. Inte illa! Agnes Alexiusson (Värnamo BK) hämtade en guldtrissa och Klara-Fina Holm Westerlund (BK Örnen) tilldelades ett brons. Grattis till dem! Dagens regelverk preciserar junioråldern till 17-18 år. I boxningens barndom fanns det inga egentliga åldersregler. Då rådde en slags ospecificerad kvalitetsstämpel, så deltagarna kunde vara ganska ålderstigna på ett JSM. Sedan har åldern för juniorboxning studsat upp och ner till dagens nivå. Det härliga gäng som syns på fotot nedan är ålderstiget jämfört med dagens juniorboxning. Den äldste var 22 år. Bilden är hämtad från presentationen inför Sverige vs Finland i Tammerfors den 23 januari 1972. Det blev svensk förlust med 4-6 sedan det lätta gardet fått stryka flagg. Sisuns söner ledde alltså med sex segrar mot noll innan Tomas Öberg, Leo Vainonen, Ove Thorbjörnsson och Göthe Davidsson gjorde vad de skulle.

Swe jun-Fin jun 1972

Deltagare med partiella matchlistor under namnet.
Flugvikt: Christer Carlsson, Haninge BK
Bantam: Karl Otto Ottosson, Eksjö  ABK
Fjäder: Kaj Rosén, IFK Linköping
Lättvikt: Svante Littmarck, BK Örnen
Lätt welter: Per Gunnar Johansson, BK Värend
Welter: Sture Larsson, Säffle BK
Lätt mellan: Tomas Ögren, BK Falken
Mellan: Leo Vainonen, BK Falken
Lätt tungvikt: Ove Thorbjörnsson, Redbergslids BK
Tungvikt: Göthe Davidsson, Halmstads AIS
Sekonder: Tommy Antman, Gävle. Sten F Berglund. Rikstränare 1971-1980. Tävlade på sin tid för Djurgårdens IF.

Som alltid när det avser juniorer så försvann många på vägen, även bland de lovordade, medan andra som ex.vis Leo Vainonen snickrade ihop en fin karriär.

Det är inte bara frisyrer och ansiktsprydnader som minner om flydda dagar. Idag skulle hudfärgen vara allt annat än vit och namnen klinga icke-nordiska. Dessutom skulle landskamperna vara mixade genom damboxningens intåg.

Stort tack till CF från sydstaterna för det inskickade fotot.

Christer Franzén