Fredrikshavn

Visserligen bara proffsboxning, men... Tre svenskar på samma program utomlands. Bara det vore värt en mässa. Det är en sällsynthet som kräver en tillbakablick till 1920-talet, men det kan vi fördjupa oss i en annan gång. Här bara en kort kommentar över trions agerade den 13 april.

Hur mycket jag än gillar Erik Skoglund så var hans insats denna afton en klar besvikelse. Visst, han vann, klart t.o.m., men det var trögt, fantasilöst, entaktat och stelt. Det såg definitivt inte bra ut för framtiden. Jag förstår varför stall Sauerland varit så överbeskyddande av Erik. Att vinna någon slags kufisk ungdomstitel är en sak, att vinna något mer prestigefyllt en annan. I lördags såg den vägen ut att bli lång. Oscar Ahlin är en kille som jag skarpt gillar, han sprider en positiv anda omkring sig som är nära nog unik inom boxningen. Oscar dunkade enkelt ut en norrman som såg ut som om den fyrkantiga ringen var en nyhet för honom. Oscar kan nå långt, men då måste han först inhandla den lilla detaljen som kallas gard. Utan en sådan kommer han inte långt. Det är en sak att knocka noviser, en helt annan att ställa upp mot någon som kan gamet. Anthony Yigit var för min del kvällens mest positiva behållning. Visserligen mötte han en slagpåse som var inkallad för att förlora, men det var sättet på vilket Yigit exekverade matchen som imponerade. Den upphaussade dammatchen bar nästan alla rekvisit för en fix. Den omsusade och rundlagda amerikanskan hade inga som helst andra intressen än att hämta gaget. Hon stolpade omkring i ringen som vore hon drogad. Det hela stank!!! Det var proffsboxning när den är som sämst.

Avslutningsvis ett par ord om TV-kommentatorerna. Orden far som fåralortar ur deras munnar. Deras pladder stör upplevelsen. Varför tror Roger Pettersson att vi är intresserade av honom som person, av alla han känner, alla han har mött och allt annat som förmedlas om honom själv? En kommentator är INTE huvudpersonen i utsändningen. Det är boxarna som spelar den rollen. Kommentatorn ska bara förmedla det som händer med för tittaren stödjande kommentarer. Tystnad är mer effektivt än tusen ord.

//CF