EU-mästerskapet 2017 för damer - silver till Lise

Det har numera gått inflation i mästerskap när det avser boxning. För beslutsfattarna var det inte tillräckligt med det klassiska Europamästerskapet, de kände sig manade att även instifta en minivariant av detsamma, ett EU-mästerskap, för att ge extra status till en normal internationell turnering. De svenska framgångarna har varit i dalande på dessa tävlingar. Svensk damboxnig var tidigt ute och det gav en komparativ fördel. När sedan andra nationer började satsa på damboxning så halkade Sverige efter. Det första EU-mästerskapet avverkades i Italien 2006. Det började med ett guld och ett brons för svenskt vidkommande. Under 2006 i Frankrike blev det två guld och ett brons. 2008 i England såg ett svensk silver och ett brons. 2009 i Bulgarien blev medaljfritt, 2010 i Ungern och 2011 i Polen var riktiga lågvattenmärken. Det fanns inget blågult deltagande överhuvudtaget. 2013 i Ungern gav ett brons. 
I årets upplaga av EU-mästerskapet som går i Italien återfinns fem blågula i ringen. Det är Lise Sandebjer (BK Örnen) i 51 kg, Helena Envall (IF Linnéa) i 54 kg, Sophia Smith (Skene AK) i 57 kg, Agnes Alexiusson (Värnamo BK) i 60 kg och Stephanie Thour (BK Värend i 64 kg). Först ut blev Stephanie Thour som i kvartsfinalen den 5 augusti förlorade mot den danska veteranen Yvonne Baek Rasmussen. Thour började bra, men blev smart inlurad i danskans stil och tappade därmed matchen. Thour har dock kvalitéer som förhoppningsvis kommer att blomma ut inom ett par år. Domarsiffrorna blev 1x 30-27, 3x 29-28, 1x 28-29 i danskans favör. 


Under dag två noterades en seger och en förlust. Helena Envall hade inga större besvär med danskan Bettina Dahl (som nu också heter Konya). Det blev ett enhälligt domslut. Envall är överlägset bäst på distans, men varför går hon då in och bökar. Där vinner hon inga matcher mot bättre boxare än Dahl. Agnes Alexiusson är alldeles för entaktad och stereotyp. Det är en sak att vara framstående junior, en helt annan att kliva ut i den grymma seniorvärlden. Hon har nog nått vägs ände och blir inte bätttre än så här. Dessvärre, för svensk boxning som behöver alla krafter den kan få. Nu blev hon stundtals helt utboxad av en nytt brittiskt ämne, Shona Whitwell från St.Ives. 


Dag tre var fri från blå-gula pugs i ringen. Dag fyra såg Lise Sandebjer vandra vidare till semifinalen. Hon besegrade klart Krisztina Beri från Ungern, även om första ronden var trög. Hur en av domarna kunde ge ungerskan andra ronden tillhör livets gåtor. Lise behöver dock höja sig ett snäpp när hon ställs mot en hemmaboxare i nästa match. Helena Envall fann inga motmedel mot den smart och kontant agerande irländskan Michaela Walsh. Stundtals såg Envall ut som rena nybörjaren. Matchen gällde som semifinal. Sophia Smith vs Sara Beram från Kroatien var en lika besynnerlig som dålig tillställning. Den påminde mest om en skuggboxningssession, där bägge fäktade lika illa i luften. Berman ansågs vifta minst dåligt och tilldelades segern. Uttagningen av Smith torde väl få inräknas i kategorin "se-och-lära". Det senare behöver hon mycket av...


Lise Sandebjer är i final. Domarna är och har alltid varit ett problem inom boxningen. Ringdomaren, en herr Basaran från Turkiet, var ingenting mindre än en skandal. Han letade hela tiden efter en anledning att ge Lise en varning och det fick hon också. Det var uppenbart att han var där för att hjälpa italienskan på traven. Sedan var det en ev. två poängdomare som också ville ställa sig in hos arrangörerna. I skrivande stund har jag inte domarsiffrorna. Därmed inte sagt att Lise gjorde någon toppmatch. En trög inledning igen. Här har Coach-Perkele något att jobba med. Man önskar också att Lise kunde skifta taktik under resans gång. Nu blir hon ganska lätt att avläsa. Dock. Segern var klar och borde varit 5-0 istället för delat domslut. Motståndaren Roberta Mostarda var italiensk mätare 2016. 


Finalen mellan Lise Sandebjer och turkiskan Busenaz Cakiroglu blev en anti-klimax. Det var en dålig och bökig historia. Det kändes som om Lise gav bort matchen. Man vinner inga matcher på att rusa på motståndaren och böka och brottas. Det enda dylikt genererar är femtioelva tillsägelser från domarn. Någon i ringhörnan kunde väl informerat Lise om det felaktiga i taktiken. Turkiskan boxade smart och kallt - så blev hon också guldmedaljör. Lises insts räckte till det första EU-silvret sedan 2008 i Liverpool. Så det var välkommet. Senaste guldet, som blev två, hänför sig till 2007 i Frankrike. Helena Envall återvänder hem med en bronsblecka. 


Christer Franzén