Ett märkligt boxaröde. Skövdeboxare blev svensk mästare i motorcykel.

Valdemar "Valle" Lundberg (1931-1957) började med boxning i Skövde AIK och slutade om svensk mästare i motorcykel. Slutade skall tolkas bokstavligen eftersom han förolyckades under träning i Brno, Tjeckoslovakien.

Valle gick ett femtontal boxningsmatcher med varierande framgång för Skövdeklubben. Istället blev det motocross, OT och TT som gav honom stora framgångar. Han slog igenom 1955 med en silverplats på 500 cc. 1956 blev han svensk mästare i samma klass, besegrade bl.a. nationalidolen Varg-Olle Nygren. Dessutom hemförde han samma år ett SM-silver i 350 cc. Valle blev poulär på kontinenten både för sin körstil som för sitt fina personliga uppträdande. Hans bedrifter var så mycket mer anmärkningsvärda eftersom han 1954 råkade ut för en synnerligen elakartad trafikolycka som deformerade hans högra fot. Efter 210 dagar på sjukhus plus konvalecens var han redo att grensla sadeln på nytt.


En fin artikel om honom återfinns på hembyggdsajten Ljungstorps historia. Läs den!


Han förärades även att bli omslagspojke i Edwin Ahlqvists publikation All Sport, som var en systertidning till Rekord-Magasinet.
Se nedan.
Stort tack till Freddy Källefjord som skickade länken om Valle.


//CF