En titan är död - Teofilo Stevenson (1952-2012)

En av världens bästa boxare genom tiderna, troligtvis den bäste pugilisten någonsin, avled måndagen den 11 juni. Teofilo Stevenson var en komplett boxare, dessutom vilket är viktigare, han ägde moral och hade integritet. Han förblev sitt älskade Kuba trogen trots att det viftades med miljondollarbuntar i Staterna. En match mot Mohammed Ali väntade och jag är helt säker på att Stevenson hade vunnit den kampen. Stevenson vägrade bli proffs av ideologiska skäl.

Stevenson erövrade OS-Guld vi tre tillfällen - 1972, 1976 och 1980. Han hade naturligtvis vunnit även 1984, men då bojkottades OS i Los Angeles av östblocket, detta som en hämnd för den tidigare amerikanska Moskvabojkotten. Kalla kriget skördade offer på många sätt.

Han blev därtill världsmästare 1974, 1978 och 1986.

Vi tackar Stevenson för många oförglömliga ronder. Ta del av följande match där en perfekt höger förpassar amerikanen John Tate till full vila i första ronden. Matchen gick under OS i Montréal 1976. Den börjar tre minuter in i reportaget. Lyssna också till George Foremans superlativer efter matchen.

Teofilo Stevenson är för alltid inskriven i boxningshistorien och det har varit ett privilegium att få ta del av hans karriär. Biografiska data här.

Christer Franzén