En av de första boxningsklubbarna - Järla IF i Nacka

Järla IF (JIF) bildades den 10 juni 1914 och boxning ingick direkt på programmet tillsammans med fotboll. Det sätter klubben på samma nivå som IF Linnéa och Djurgårdens IF i klassen ännu existerande föreningar. De verkliga pionjärerna för svensk boxning återfanns bland de olika atletklubbarna i Stockholm. 

Som tränare hade JIF inte vem som helst. Det var den regerande professionelle svenske mästaren i tungvikt Emil Kjellberg. Han bodde på Kungsholmen inne i Stockholm och tillhörde Kungholmens Atlet- och Boxarklubb. Hur Kjellberg sammanlänkades med ungdomarna i JIF är lite oklart, men Nacka var känt för sina boxningsaktiviteter. Inne i Stockholm var boxningen oftast ett förbjudet nöje. Till Nacka nådde inte lagens långa arm. Åtskilliga av svensk boxnings mest betydelsefulla bataljer avverkades i Sickla Folkpark. 

Sickla var ett populärt utflyktsmål för Stockholms arbetarbefolkning. Det var då en naturskön idyll som användes för politiska möten, nykterhetsföredrag och boxning. Där talade Hinke Berggren, Zäta Höglund, Hjalmar Branting och andra av dåtidens politiska storheter. 


Kjellberg hade börjat sin boxarbana under 1911. Han gjorde mig veterligen aldrig någon match i Sickla, men han torde varit där för ett stort antal sparringsessioner. Efter att ha förlorat sin tungviktstitel 1919 åkte han till det stora landet i väster. Karriären där blev ingen större framgång trots att han bytte namn till Harry Nelson. Han blev bara en i raden av misslyckade svenska proffs i USA. 


Tillbaka till hans adepter i JIF. Direkt från start kom ett 20-tal ungdomar i träning, så underlaget gick inte att klaga på, men lokalfrågan blev ett olösligt problem och boxningen tynade bort. En utomhusgala hann klubben med innan stängningsdags. Klubbens bästa förmåga mötte en tysk boxare i en "internationell" utomhusgala 1915. Efter några år återkom boxningen till JIF och 1922 skickades tre svart-vita grabbar till junior-SM på Djurgårds-Cirkus. En av dem höll inte vikten, men återkom senare i BK Örnen. De två övriga försvann snabbt ur boxnigshistorien. 


JIF fick med tiden efterföljare i Nacka i form av Saltsjöbdens IF, Nacka  BK, Skuru IK och ett par olika firmabeteckningar i Fisksätra. 


Ett stort tack till Järlas Matts Andrée, som uppmärksammade mig på Kjellbergs roll som tränare. Vi träffades under Arkivens dag för en tid sedan. Idag är det främst orientering, skidor och fridrott som idkas inom JIF, men även fotboll. 


//CF