EM nr 42

Den fyrtioandra årgången av Europamästerskapet har startat. Det avgörs denna gång i Charkiv i Ukraina. Tävlingarna pågår perioden 16-24 juni 2017. Sverige bidrar med fyra av de totalt 234 deltagarna. De tävlande kommer från 39 nationer.
Först ut var Yohannes Berhane, IF Linnéa. Han mötte en för mig okänd Moldav i 64 kg. Domarna hade enhälligt Dimitri Galagot som segrare (3x 29-28, 2x 30-27). 
Dag två medförde en vinst. Halmstad BS Adolphe Sylva besegrade Marko Zeljko från Kroatien med 4-1 (4x 29-28, 1x 28-29). 
Dag tre medförde ännu en förlust, men den var inte mycket att diskutera. Mariusz Gnas, IF Linnéa, mötte den mycket meriterade Oleksandr Khyzhniak från Ukraina och hade inte en teoretisk möjlighet att rubba ukrainaren. Killen är dessutom född i Poltava!!! Domarsiffrorna blev (1x 30-25, 2x 30-26, 2x 30-27). Jag försöker transkibera de krylliska namnen till svenska, men här var det svårt. Kanske kan någon bistå mig. I avsaknad av den ryska stavningen får hans namn till Chjzjnjak. 
Dag tre slutade på bästa sätt. Denis Kauffer, IF Linnéa, plockade hem en säker seger över Paulius Zujevas från Litauen. Kvintetten domare voterade samtliga 30-27. Kanske, kanske, kanske har vi i Linnéan en tung framtidsman... Därmed var sextondelarna avverkade. 
Dag fyra innebar respass för Halmstads BS Adolphe Sylva. Engelsmannen Pat Mc Cormack var klart bättre i allt vilket också samtliga domare konstaterade. Det blev (1x 30-25, 2x 30-26, 2x 30-27). 
Under dag fem blev det tack-och-bock-och-hej för svensktruppen. Denis Kauffer mäktade inte med kroaten Damir Plantic. 0-5. Domarna voterade (2x 30-27, 3x 29-28). Jag överskattade uppenbarligen Linnéans förmåga, men ändå känns han som något för framtiden. Hoppas att jag inte har fel där. Svensk boxning behöver en tung boxare som håller på högsta internationella nivå. 


Årets EM blev sämre än det föregående då det helt överraskande blev en bronsblecka, men betydligt bättre än 2015 då deltagaren åkte ut på direkten. Ni har alla EM-resultat under fliken Mästerskap/Landskamper. Jag hoppas vi slipper kommentarer som att "svensk boxning står sig stark internationellt" och liknande då detta år EM summeras på förbundets hemsida. Svensk herrboxning står sig INTE stark internationellt. Dessvärre. 


Dessutom. Med hjälp av slaviska institutionen på Stockholms Universitet löste sig transkriberingen av av det besvärliga ukrainska namnet på Gnas motståndatre. Det skall vara Oleksandr Chyzjnjak (så jag var inte inte helt offside...).
//CF