EM för juniorer 13 - 23 oktober 2020

Mästerskapen startar idag. De talangfulla Alexander Fredriksson (Morgongåva BK) och Kevin Scott (Upsala IF) blir det svenska bidraget till turneringen. Årets mästerskap är av naturliga skäl rumphugget, men de bästa nationerna är med. 


Det finns skäl att rekapitulera tidigare blågula medaljörer på junior-EM. Det har inte blivit så många medaljer genom åren.


1972: Brons Ove Lundby (BK Örnen) 
1984: Brons Peter Jacobsson (Oskarshamns BK) 
1990: Silver Robert Nordman (Angered BC) 
1992: Silver Ismael Koné (Malmö BK) 
          Brons Rickard Ekvall (Botkyrka BK) 
1993: Brons Michael Yikealo (KK All Round) 
          Brons Fredrik Alvarez (BK Stora Stöten) 
          Silver Kwamena Turkson (Rinkeby International) 
1999: Brons Benjamin Kalinovic (BK Rapid) 
          Brons Steven Musisi (IFK Umeå) 


Summa tre silver och sju brons. 


Som synes var 1990-talet en fin period för svensk boxning. I övrigt mindre så. Tjugoett år sedan sist. Vågar vi hoppas på bättre resultat denna gång. Förutsättningar finns...


//CF


Länk till YouTube och direktsändning av matcherna. 


Dessväre började det med en katastrof.
Alexander Fredriksson ägde matchen fram tills dess den ständigt retirerande letten Matvejs Prokudins skickligt kontrade honom. Räkning. Upp. Ny räkning och Fredrikssons EM-äventyr var kvickt till ända. Han är en stor talang, men kanske har lovorden stigit honom åt huvudet. En nyttig förlust som det brukar heta.
Så var EM-sagan slut. Även Kevin Scott förlorade. Han hade dock en mycket bättre motståndare än Fredrikssons lett. Ukrainaren Matjakubov var tät och kontant, medan Scott dess motsats. Kunde inte ringhörnan gett råd om alternativ taktik?