Dum, dummare, dummast (3)

Ett hen har varit i farten igen. Han/hon/den/det har bevistat proffsboxningar i Kristianstad och förfasat sig över rondkvinnorna. Moralpanik har uppstått och krav riktats mot Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Boxningsförbundet (SBF) att de skall förbjuda dylikt snusk. Det hela påminner om de insändare som regelbundet dyker upp i tidningarna där någon stackare kräver stopp för erotik i betalkanalernas utbud. Är det någon som tvingar dem att titta?! Jag upphör aldrig att förvånas över hur många stollar det finns som frivilligt vill ha mer av förbud, censur och tvång. Allt som är obehagligt ska förbjudas när de trosvissa skriker på handling. MEN…

Ju fler förbud som reglerar ett samhälle desto sämre är det. Rondflickornas vara eller icke vara är enbart en fråga för arrangörerna inte för moralpredikanterna inom eller utom RF. Jag hoppas att SBF:s styrelse har tillräckligt med civilkurage för att slänga ärendet i papperskorgen om det skulle hamna på deras bord. RF är fenomenala i sin egen gren - hyckleriet. Idrottsrörelsen är numera en miljardindustri och stora delar av den bör bättre sorteras in under underhållningsbranschen, men RF lunkar på som om det vore enbart knattefotboll de administrerar. Ta bara fallet med det ekonomiskt dopade hockeylaget Leksands IF. I vanliga fall är RF en storproducent av moralkakor, men i detta fall var det hörbart tyst inom RF och dess underavdelning Svenska Ishockeyförbundet.

Om nu rondkvinnorna anses anstötliga var ska då gränsen dras? Och vem skall bestämma den gränsen. En politiker? Något tjänstehen inom RF? Något religiöst samfund? En imam? Då måste rimligen cheerleaders försvinna, likaså idrotter med tajt utstyrsel som brottning, tyngdlyftning och gymnastik. Vi får inte glömma friidrotten. De leder väl ligan över exponerade kroppar. Putande shorts och kameltår gör sig bra i TV. Det säljer. Simsporten tvingas kanske lösa problemet genom att anskaffa heltäckande muslimska badanordningar. De politiskt korrekta har mycket att stå i. Det finns många förbud att utkräva inom idrotten.

Vad är det som hänt med vårt arma samhälle? Något slags dumskallarnas sammansvärning?

Christer Franzén