Danskt gemyt vs svenskt (vadå)...

Det kom ett mejl till RINGSIDE från Skåne som jag gärna delar med mig. Det förmedlar stämningen kring en amatörgala i Köpenhamn och innehållet sätter saker och ting i perspektiv. Skillnaden mellan Danmark och Sverige kan inte ens mätas i ljusår. På kort tid har det arrangerats två turneringar i Sverige. Den första gick i uppländska Morgongåva med det vilseledande namnet Sweden Box Cup och därefter kom Malmö Box Open. Den förra är vad som återstår i form av rester från gamla fina KP-Cup (med föregångare) i Uppsala. Då var det en turnering med elitboxare, idag en affär på lågnivå. I Malmö deltog många från svensktoppen, men trots detta var även detta en angelägenhet för den närmsta kretsen. Ingen publik. Inget drag. Ingen festivitas. Men, hur skulle det kunna vara annorlunda? I Danmark bjöds publiken inte bara på boxning där fanns även galanta damer, flytande och fast godis i olika former plus annan underhållning. Ett danskt upplägg vore totalt otänkbart i detta land där exempelvis rondtjejer framkallar moralpanik, med skrik om diskriminering och kränkningar, bland de politiskt korrekta stormtrupperna. Skulle det därtill serveras dryckjom… Oh, dear… Hellre då noll åskådare och en stämning som får bårhuset att likna vid ett raveparty. I Malmö var det någonting som kallas för Malmö Boxing Center (!) som stod som arrangör. De orkade inte ens göra reklam för tävlingarna på sin hemsida (som definitivt lider av rigor mortis). Kan det bli mera sektlikt? Doom and Gloom, men låt oss istället ta del av aktiviteterna i Köpenhamn. Skilda världar, minst sagt.

”Här kommer en kort rapport från förra lördagens boxningar i Gladsaxe/Köpenhamn. Det var dansk/engelska boxningar med 12 matcher på programmet! Motståndet kom från London och Nottingham, i allt 6 klubbar. Alla matcherna gick tiden ut och höll hög klass! Teknisk driven boxning i högt tempo över 3 ronder a 3 minuter. Man hade en rappare "Pato" som s.k. förshow och Ringannouncer var skådespelaren Thomas Bo Larsen! Ringdamerna var unga, utmanande klädda och välutrustade! Pölser, smörrebröd och öl serverades till moderata priser. Får tolkas som man vill :-) Boxarna gick röda mattan fram till ringen igenom en rökridå, och presenterades i ringen på ett proffsigt vis! Defilering och nationalhymn spelades till sång från publiken! Dessutom höll Poul Gaardbo, OS-domare från Barcelona och f.d. prodito ett tal till den fine danske boxaren Jens Schlyters minne! Publiken var ca 1200 en lördagskväll med alla generationer. Gå in på Facebook, Gladsaxe bokseklubb, så får du veta mera!” [Texten lätt redigerad av mig].

Kommentar ett: Jens Schlütter (1953-2011) var en utmärkt boxare från Gladsaxe BK som var aktiv under 1970-talet. I Sverige tävlade han för Lunds BS och Malmö BK och då oftast under namnet Schlyter. Det var en fin gest av arrangörsklubben att hedra honom vid galan. Han partiella svenska matchlista här.

Kommentar två: Jag återkommer till ämnet svenska boxningsklubbars hemsidor. De allra flesta är katastrofala. De saknar i princip allt innehåll förutom avgifter och träningstider. Att framhålla sina tränare anses också viktigare än att informera om de aktiva. Få klubbar tycks ha någon genomtänkt policy för sin externa informationshantering. Omdömet gäller även på förbundsnivå.

//CF