Claesson vs Patterson

Fotot nedan tycks vara taget under finalen i västsvenska tungviktsmästerskapet. Skämt åsido, men här ses (nåja) i vit mundering Redbergslids/Majornas stolthet Arvid Claesson mot ingen mindre än Raymond Patterson. Raymond hamnade i skuggan av sin berömde bror Floyd Patterson. Floyd var oerhört populär i Sverige på sin tid och det var många som höll på honom inför den tredje och avslutande matchen mot Ingemar Johansson. Raymond var en duktig amatörboxare som inte nådde de stora höjderna som proffs. Under amatörtiden var han New York Daily News Golden Gloves Champion i tungvikt under 1961-1962. Under 1961 hann också med att bli Intercity Golden Gloves Champion. Den tidigare mästaren där var en viss Cassius Marcellus Clay.

Raymond kom till Sverige, fann hustru och jobb, bl.a. på Arvids bensinstation. Raymond bor fortfarande i Göteborg. Som proffs hade han en matchlista på 42 (26-11-5, 12 KO), med ett  dussin av dusterna i svenska ringar. Debuten skedde 1963 i New York. Han drabbades av det svenska proffsförbudet och fick försöka i bl.a. England och Finland. Arvid Claessons partiella matchlista här.

Hur det gick i "titelfajten"? Eftersom domarprotokollen är putz weg och åsyna vittnen divegerande i sakfrågan så överlåter vi resultatet till en kommande generations boxningshistoriska forskning.

Raymond P vs Arvid C

//CF