Cinemateket - boxningsfilm av Alfred Hitchcock

Fredagen den 8 april kl. 18.00 bör alla ta sig till Filmhuset ute vid Gärdet i Stockholm. Då visas Alfred Hitchcoks Cirkusboxaren eller som den hette i original The Ring. Det är en stumfilm som inspelades 1927. I huvudrollen återfinns dansken Carl Pedersen, mer känd under sitt artistnamn Carl Brisson. 


Brisson var en oerhört populär film- och scenartist på sin tid. Han fyllde exempelvis Mosebacke etablissemang åtskilliga gånger. Därtill var han en känd proffsboxre där han började sin karriär i Tyskland 1911. Hans match mot den svenske kraftatleten Calle Sven tillhör svensk proffsboxnings mest legendariska. De möttes på Råsunda under augusti 1914 i en hård historia där bägge var nere för räkning. Kampen var avsedd att gå över tjugo ronder, men slutade efter sex då Calle Sven blev diskad för lågt slag. Matchen fortsatte på svenskens begäran fram till dess att den stoppades av polismän som stormade ringen. Den som vill veta mer om Pedersen/Brissons matcher i Sverge hänvisas till min bok RINGSIDE om den svenska professionella boxningens historia (2004). 


Filmen Cirkusboxaren är nästan självbiografisk eftersom Brisson hade börjat sin karriär på samma sätt som hans roll i filmen. "One-Round" Jack Sander jobbar på en cirkus och utlovar pengar till den som står mer än en rond mot honom. En kväll möter han sin överman och filmen handlar sedan hur de på var sitt håll kämpar sig fram mot en titelmatch. Naturligtvis möts de två i Albert Hall om mästarvärdigheten. Inbakad är en kärlekshistoria där Brissons dam väljer den andre, för att slutligen bittert ångra sig och återvänder till "One-Rond" Jack. Innehållet påminner delvis om John Anderssons filmdebut i Battling-Geo från 1934 med Georges Carpentier i huvudrollen. 


Hitchcock lyckades med att få filmen att verka modern och spännande. Även om det gått nästan hundra år efter premiären så kan vi avnjuta verket. Affisch nedan. 


Om ni hittar Carl Brissons memoarer Utan smink från 1929 på nätet eller i något antikvariat så köp den. Boken är synnerligen läsvärd, inte minst för boxningsavsnitten. 


//CF