Chock! Fler svenska proffs än amatörer

Chock i boxningsvärlden för att använda en av kvällsblaskornas populäraste klyschor. Det är faktiskt så att svensk boxning börjar närma sig en nivå då proffsboxarna är fler än amatörerna på A-nivå. Kanske har den gränsen redan passerats. Det är ännu lite svårt att utläsa eftersom säsongens alla licenser ännu inte är uttagna.

Enligt tillgänglig statistik från BoxRec så noteras där 37 manliga proffs och 7 kvinnliga. Till de manliga tillkommer ytterligare en under hösten. De flesta av våra proffs har väldigt mediokra amatörmeriter. Majoriteten kommer aldrig tjäna en spänn. Tvärtom, så måste de bekosta allt själva. De som får betalt kan bokstavligen räknas på ena handens fingrar. Varför går de över? Amatörboxningen har egentligen ingenting att erbjuda idag. Det finns inte längre någon status i att vara svensk mästare eller landslagsboxare. Förbundets kassa är tom och de få slantar SBF kan uppbåda måste satsas på några få och inte på bredden. Därtill kommer naturligtvis en psykologisk aspekt. Det inger respekt i kvarteret att titulera sig proffsboxare. Proffsboxning har en speciell nimbus omkring sig. Tankarna leder osökt till de största i branschen och miljondollarrullning.

Vill man rangordna dagens svenska proffs, efter fotbolls/hockeymodell, ser det ut som följer; Div 1 - två, Div 2 - två, Div 3 - tre, Div 4 till Div 7/8 - resterande 30-tal. Det finns faktiskt en som är en handelsresande i förluster vilket är lite ovanligt för svensk proffsboxning - en vinst, femton förluster och en oavgjord. Paradoxalt är det troligtvis han som tjänar mest pengar på sin utövning, bortsett från de två tre i toppen. 


Som amatör förväntas du möta de bästa i din viktklass. Inom proffsboxningen går det till så att man beställer givna förlorare till sin galor och boxare. Det hämtas ett lik från något gym i öst som blir väldigt förvånad då det visar sig att den ring som vederbörande hört talas om är fyrkantig. Tänk på det nästa gång du jublar över en svensk knockoutseger...

Det finns dock en annan typ av förlorare inom proffsvärlden och de drar in åtskilligt med pengar. De fungerar som en slags testboxare för nya hopp. Det är på förhand givet att de ska förlora, men de skall göra det med bravur. De skall bjuda på bra och gärna spektakulärt motstånd. Då erbjuds det matcher så det räcker till och blir över. 


//CF