Bror Andersson, John Nilsson, Göte Fridell

Ett härligt gäng! Skånepågen John Nilsson står inför sitt livs femte proffsmatch. Han ska möta holländaren Nico Diesen i Göteborg den 1 mars 1946. Diesen var inget märkvärdigt nummer, men han var betydligt mer rutinerad än John. Holländaren hade ett drygt trettiotal proffsmatcher bakom sig. John var en påfriskare av stora mått som dessvärre helst garderade sig med hakan. I Disenkampen var han till allas förvåning mer kall och beräknande än tidigare. Efter ett antal nedslagningar kom den holländska handduken fladdrande i tredje. Den nya insikten att man inte alltid behöver gå för fullt hade han att tacka sina utomordentliga sparringar för. Till vänster på fotot syns Bror Andersson Laholms BS. Han var en utmärkt pugilist som blev landslagsman, EM-deltagare, sydsvensk mästare och silvermedaljör på SM. Bror var uttagen till OS i London 1948, men en handskada satte stopp för det äventyret. Han tillhör den exklusiva skara som besegrat Ingemar Johansson Till höger står Göte Fridell från Landala AK i Göteborg. Också han en förträfflig boxare, landslagsman, EM-deltagare och svensk junior- och seniormästare. Den dynamiska duon körde hårt med sin principal och gav full valuta för matpengen. Vilket alltså skulle löna sig för John som också hade mött båda under amatörtiden.

Som kuriosa kan nämnas att Bror var den förste Halmstadsbo som sågs i television. Den historiska händelsen dateras till 13 maj 1950. En klubbmatch mellan Redbergslid och Landala utsändes lokalt i TV. Bror förstärkte Landalalaget och han hade Ingemar Johansson i motsatta ringhörnan.

John Nilsson, Den skånska slagbjörnen, var färgstark och populär, men han hälsa skulle påtalas och debatteras. Han matchades alldeles för hårt redan som amatör och han konsumerade ohälsosamt mycket stryk under sin korta karriär. Han tvingades sluta och livet därefter skulle bli törnebestrött. John har stått modell för Olle Länsbergs utmärkta roman Den hårda leken (1956). Köp den! Av boken blev samma år en film som är en av de bästa boxningsfilmerna någonsin. John medverkade själv i en biroll. Såvitt jag vet finns filmen inte utgiven vare sig på det gamla VHS-formatet eller på DVD. Den hårda leken har visats några gånger på TV. Är det någon som kan göra en kopia så tar jag gärna emot den.

Partiella matchlistor: Bror Andersson, Göte Fridell, John Nilsson.

Bror, John, Fridell 1946
Stort tack till Eva Jönsson för fotot.

Christer Franzén