Boxning i konsten 3 - GAN

Det här är troligen det finaste svenska konstverket vad avser boxning. Det är en kraftfull oljemålning av Gösta Adrian-Nilsson (1884-1965), mer känd under sin pseudonym GAN. Verkets titel är ”Knockout” och dateras till 1929. Det är länge sedan det visades offentligt eftersom den ingått i en privat kollektion. Nu kan tavlan skådas på Uppsala Auktionskammare. Där pågår en stor konstauktion och i denna ingår bl.a. ”Knockout”. Den fina målningen kan bli er, men då är det bäst att ni tar med hela veckopengen.

GAN var inte främmande för att avbilda idrottsmotiv. Han var intresserad av att tolka rörelsen. Inspirerad av futurismen gjorde han flera arbeten som skildrade idrott i någon form kring tiden för första världskriget.

Idag skulle verket vara omöjligt. En vit arisk boxare som praktknockat en svart man (förlåt, en pugilist av afrikanskt härstamning). De politiskt korrekta i vårt samhälle skulle omedelbart yla om rasism. Det skulle twittras och facebokas och det skulle stormas med jesuitisk iver på kultursidorna. Drevet skulle gå. Hade GAN levt i dag hade han lysts i bann och alla hans konstnärsbidrag hade omedelbart dragits in. Hans verk hade plockats ner från museiväggarna och GAN hade förklarats persona non grata. Att han var homosexuell hade inte hjälp honom i detta ärende.

Överdriver jag? Nej, i dagens Sverige sitter yttrandefriheten trångt. Vi har nyligen genomlevt försök till censur av Tintin (för rasism naturligtvis) på Kulturhuset (sic!) i Stockholm och minns den stackars kvinnliga illustratör som råkade illa ut för en teckning över en liten svart sagoflicka. Exemplen kan mångfaldigas. Dagligen kan man läsa om någon som blivit kränkt (den senaste folksjukdomen) och anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen tycks ha blivit en omhuldad affärsidé i vissa kretsar. Det finns många, inte minst på landets tidningsredaktioner, som underblåser föreställningar om att Väst genomsyras av rasism.

Men, låt oss inte fördystras av dagens samhällsklimat. Avnjut i stället GAN:s mäktiga ”Knockout”. Motivet skulle därtill vara utomordentligt fint som affisch till en boxningsgala. Dylika alster brukar vanligtvis vara anskrämliga.

Uppsala Auktionskammare huserar på Dragarbrunnsgatan 73 i centrala Uppsala. De som kan rekommenderas ett besök. Auktionen pågår 4 – 7 december. Ni andra kan besöka Auktionskammaren digitalt.Christer Franzén