Boxning enligt beskrivning från 1905.

Det gedigna uppslagverket Nordisk Familjebok i 38 band innehöll en förhållandevis lång artikel om boxning som dessutom  var illustrerad. Den var författad av redaktören för Nordiskt Idrottslif Roosval. Det är uppenbart att författaren var förtrogen med ämnet. Vid tidpunkten  hade boxningen ännu inte gjort entré i Sverige men det var bara ett par år fram tills dess atletklubbarna var i farten med pugilistiska aktiviteter. Stora boxningsmatcher brukade finna sin väg in i de svenska dagstidningarna.


Den vetgirige kunde inhämta bl.a. följande under uppslagsordet Boxning (af eng. box, slag med knutna handen), knytnävskamp. Redan tidigt öfvades knytnäfsstrid af antikens greker samt hos romarna, där sådana pugilatio stod högt i anseende /.../ men urartade till en farlig lek och grym lek, i det att kämparna hade händer och underarmar omvirade med läderremmar, på vilka metallbucklor voro anbragta.


En konst med noga bestämda regler vandt boxningen egentligen under 1700-talt i England; den uppmuntrades av de höga kretsarna samt fick säskilda skolor och "professorer", och i de större städerna inrättades "boxing saloons" , hvari yrkeskämpar uppträdde inför hopar af åskådare, som höllo vad om utgången af striden. hvilkens nästan alltid slutade blodigt. Dessa råa folknöjen blefvo vid straffpåföljd förbjudna., och endast handskar får numera äga rum. Som modern idrott (äfven kallad pugilism) med noggranna regler /.../ bör ett högt värde tillmätas boxningen. /.../


I Sverige har boxningen som idrottsöfning ännu ej vunnit insteg på grund av fördomar samt bristande kännedom och instruktion. Som amatör- och gentlemannasport är boxningen högt värderad i England. Den professionella boxningen har sina främsta utöfvare i Amerika, där hjältarna inom "repet" /.../ äro i högsta grad populära hos den breda massan. 


Så går författaren vidare och redogör detaljerat för regelverket och avslutar med en jämförelse med den franska variannten som mest påminde om dagens MMA. Den ansågs som föga gentlemannalik. 


Till läsarens förnöjelse bifogades ett antal boktitlar som beskrev boxningen och dess utveckling.