Boken om John Andersson recenseradRbz
796.83092
Franzén, Christer.
Yrkesboxaren John Andersson. Svensk mästare, landslagsman, europamästare, skeppsgosse, krigsseglare, hederslegionär. GML-förlag. 375 s. Ill. Litt. Häftad.
ISBN/EAN: 9789188851734

 

BN 5641947    637650
LIBRIS-ID hv2jglrsfmm09hdh
   

Christer Franzén är fil.dr och boxningshistoriker. Han är författare till böcker och artiklar om både ekonomi, historia och boxning. Hans mest kända bok är troligen Ringside som är en titt på den svenska proffsboxningens historia. Franzén har även skrivit biografier om boxare såsom Hjalmar Olsson/Jack Campbell och Stig Waltersson. Nu är författaren aktuell med ytterligare en boxarbiografi. John Andersson var den förste svensk som boxades om en VM-titel. Han var även både svensk mästare och Europamästare. Fokus är på Anderssons boxning men Franzén tar även upp Anderssons händelserika liv utanför boxningsringen. Bland annat blev boxaren torpederad två gånger samt tilldelades franska hederslegionen för sina insatser under kriget. Därtill medverkade han i två långfilmer och orsakade ”tv-chock” i Sveriges television. Boken avslutas med välskrivna matchreferat från Anderssons boxningsmatcher. Är man intresserad av svensk idrottshistoria i allmänhet och svensk boxningshistoria i synnerhet har man mycket att hämta här. En fin biografi över en lite underskattad och bortglömd svensk idrottsman.
Daniel Gustavsson.Recensionen införd i BTJ-häftet 7/2022.
Not: BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) är ett företag som bl.a. hjälper svenskt biblioteksväsende med recensioner av ny litteratur. De bildar underlag för inköp.


Länk till förlaget här.


Bokrecensioner.se lät det så här:
Förlagets beskrivning

* Möt mannen som förorsakade TV-chock * Möt mannen som räddade en kamrat i skeppsgossekåren från drunkningsdöden * Möt mannen som blev torpederad två gånger under kriget * Möt mannen som blev fransk hederslegionär * Möt mannen som blev svensk mästare, landslagsboxare och EM-bronsmedaljör som amatör * Möt mannen som blev Sveriges förste Europamästare i professionell boxning * Möt mannen som var den förste svensk som kämpade om en VM-titel * Möt mannen som boxades under revolverhot * Möt John Andersson - Yrkesboxare


Frank Andersson Frank AnderssonJon Andersson ett spännande liv    (Betyg 5 av 5)

Christer Franzén är en skicklig författare och forskare. Han har skrivit många böcker om boxning. Denna gång om John Andersson. Det finns ingen svensk boxare som mött så många världsstjärnor. Boken följer John från vaggan till graven. Varenda match återges i detalj. John var med om mycket spännande saker. Han torpederad två gånger under kriget. Årets sportbok! Rekommenderas.

//CF