Börje Hansson (1923-2012)

BK Örnens Börje Hansson har nyligen avlidit. Han tillhörde aldrig den yppersta svenska eliten, även om han i Stockholmskretsar ägt ett mycket gott renommé. Han var i likhet med så många svenska boxare en god tekniker, men som inte riktigt räckte till i de stora sammanhangen. Börje och hans bror Rune väckte sensation som debuterande 14/15-åringar vid JSM 1938. De var anmälda i flugvikt, någon lättare klass fanns då inte, men vägde blott 40 kg. De hade alltså ett vikthandikapp på drygt 10 kg, vilket kunde slutat illa. Den legendariska Örnenledaren Martinsson agerade oansvarigt, minst sagt.

Det visade sig att bröderna Hansson besatt en osedvanligt teknisk begåvning och de kunde dessutom gardera sig väl. Det första JSM-äventyret blev bara en match vardera. Bägge vann, men kritiken fick Martinsson att dra tillbaka ungdomarna. Ett klokt drag, men på kuppen blev Hanssonduon publikfavoriter och det pratades länge om knattarna i Storstan.

Vid påföljande års JSM gick Börje till semifinal i flugvikt, där han tvingades ge upp p.g.a. trasig näve. Broder Rune gick till final där han förlorade mot Börjes "baneman", Gunnar Wahlsten från IFK Linköping. Det kunde alltså ha blivit en tvekamp mellan bröder om guld och ära 1939.

//CF