Bo Pettersson (1941-2023)

Bo Pettersson avled den 8 augusti 2023 efter en lång tids sjukdom.
I Göteborg fanns det under 1960-talet två bittra rivaler. Den ene hette Bosse Högberg och hur det gick för honom vet vi.  Den andre var Bo Pettersson. De talades mycket om en match dem emellan som proffs, men något möte blev det ej. Bosse Petterson (BP) hade ett ordentligt klipp i näven och borde gått långt, men en notorisk ovilja till träning och ett icke helt exemplariskt civilt liv, lade hinder i vägen. 

BP tävlade för Haga Atletklubb innan han hamnade hos Redbergslid. Han blev svensk mästare i lätt mellanvikt 1964, uttogs till sex landskamper och vann fem av dem, nordiskt silver 1963. Därtill juniormästare 1960, där samtliga hans matcher slutade i förtid. 


Den främsta rivalen under amatöråren var Stig Waltersson från BK Akilles i Norrköping. Stig hade intressanta synpunkter på de två göteborgarna. Fem matcher mot Bosse Högberg innebar fem segrar för Stig. Högberg var entaktad och enkel att avläsa. Sex matcher mot BP gav fyra vinster för Norrköpingsbon som ansåg att Pettersson var en tuff nöt att knäcka, som slog hårt och var oberäknelig. 


BP blev i likhet med Högberg och Waltersson proffs. Debuten skedde 12 april 1964. Det blev sammanlagt 27 matcher med bar överkropp (20-5-2). Som bäst rankades han som nummer tre på Europalistan. Det kan synas som paradoxalt, men han tjänade mer som amatör än proffs. I amatörringarna var han ett publiknamn, mindre så som proffs. 


//CF


PS. BP:s samtliga matcher med referat återfinns i min bok RINGSIDE (2004).